zondag 20 oktober 2013

Arabische 'zwarte piet' beschermd in VN resolutie

In veel Arabische landen bestaat al eeuwenlang een islamitisch, traditioneel feestje wat ieder jaar opnieuw gevierd wordt rond 20 maart. Dit feestje heet "Nowruz" en duurt 13 dagen. De day of Nowruz (een soort van pakjesavond) is een grote feestdag omdat dan aan de hand van de Persische kalender het nieuwe jaar en tegelijkertijd het begin van de lente wordt ingeluid. Iedereen is op deze dag van Nowruz erg opgetogen en veel mensen kopen insha'allah cadeautjes voor elkaar.

In Iran zijn er tijdens dit feest ook zwarte mannetjes aanwezig om het feestende volk te vermaken. Dit zwarte personage heet Hajji Firuz. Hajji is een geschminkt figuur (van oorsprong Arabisch met naam Firooz) met rode lippen en gehuld in een rood glimmend pakje. Hij vermaakt de mensen in de straten en winkels met dansjes en zang (hoor wie klopt daar kinderen). Er is ook een oudere blanke, wijze, gerespecteerde man met witte baard aanwezig, zijn naam is Amoo Norooz. Hajji is de clowneske side-kick van Amoo.

Ja inderdaad u merkt het al goed op; er zijn veel overeenkomsten met onze eigen Zwarte Pieten en onze eigen oude Sint Nicolaas.

Nu kwam dit weekend het bericht naar buiten dat zelfs de Verenigde Naties een onderzoek gaan instellen of wij in Nederland sedert 1850 een racistisch kinderfeest hebben gevierd. Alle lof hiervoor aan deze volksmenners natuurlijk. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, wil weten of Zwarte Piet een uiting van een racistische stereotype is (geen grap!).

Opmerkelijk aan dit verhaal is dat deze zelfde Verenigde Naties in 2009 het culturele feestje Nowruz met hun eigen zwarte piet Hajji Firuz heeft vastgelegd in de UNESCO lijst van 'immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid'. Dit omdat dit culturele feestje onder andere de vrede bevordert en de solidariteit tussen diverse generaties. Mwah in veel islamitische landen gaat het inderdaad 'uitstekend' met de vrede. In Nederland echter wordt de solidariteit tussen bevolkingsgroepen telkens weer op de spits gedreven nu Quinsy Gario met zijn racismesekte een aantal jaren hardnekkig bezig zijn om een onschuldig kinderfeestje af te schaffen (of te veranderen) omwille van hun traumatische racismekronkel.

Iran heeft ook zijn eigen Quincy Gario huilneger en deze heeft net als Quincy Gario een soort van "zwarte piet is racisme" facebook huilpagina geopend.  Deze Arabische huilpagina legt het wel af qua aantal likes tegen de Nederlandse anti Pieten Facebook pagina.Tja je kan veel negatiefs over de Arabieren en moslims zeggen maar zoveel zelfhaat als wij hebben kennen zij niet.

Nu wachten wij met smart af totdat ons cultureel Sinterklaasfeestje ook vastgelegd wordt in de UNESCO lijst van cultureel erfgoed en dat de Gario sekte dan misschien wat meer respect kunnen gaan opbrengen voor de oorspronkelijke cultuur van het land waarin zij vrijwillig in zijn gaan wonen. Anders is Nederland verloren, de minderheid die het keer op keer voor de meerderheid denken te kunnen verzieken.
De islampiet met de Quran (niet van marsepein)