zondag 8 juli 2012

The Roemer Files

Straks wordt de SP de grootste partij van Nederland en dan mag deze partij na 18 jaar lang schreeuwen aan de zijlijn, eindelijk ons land gaan besturen.

De onderhandelingen duren minimaal 8 maanden en dan komt eindelijk het eerste (en laatste) kabinet Emile Gerardus Maria Roemer tot stand.

Eindelijk wordt er nu echt gewerkt aan een "kleinere overheid", een einde aan de "bonuscultuur",  komt er meer openheid, de sterkste schouders gaan nu echt de zwaarste lasten dragen en de solidariteit in de zorg komt terug door de marktwerking een halt toe te roepen.

Als toetje (waar links gulzig zijn vingers bij aflikt)  gaan de grenzen wagenwijd open voor gelukzoekers uit den vreemde (PvdA pakt direct weer een paar zetels terug in de peilingen) en Emile belooft om minimaal 1 keer per kwartaal een nieuw Generaal pardon uit te roepen voor reeds uitgeprocedeerde asielzoekers. Al is het alleen maar om Geertje te pesten.

Maar hoe ziet de praktijk er nu werkelijk uit als Gerardus Maria Roemer de rol van bestuurder invult? We kunnen dit toetsen aan een periode waarin Emile wethouder van financien is geweest in de gemeente Boxmeer. Het masker van Emile viel toen al snel af nadat de oppositie hem de feiten op de neus drukte met betrekking tot het aantrekken van meer ambtenaren in plaats van minder, zoals beloofd. Emile merkte toen op; "er is een Emile met een masker op en er is een Emile zonder masker op"...nee wat hij werkelijk als antwoord (zie screenprint uit notulen) gaf was eigenlijk nog stuitender:
Notulen raadsvergadering 16 april 2002 blz. 9 Bron

Aha, dus er is een SP die niet in een coalitie deelneemt en er is een SP die wel in een coalitie deelneemt. De laatste doet precies het tegenovergestelde als waar de eerste voor staat. 

Let wel, het aantrekken van meer ambtenaren op je eigen post heeft niets met "compromissen" o.i.d. te maken, die elke politieke partij moet sluiten in een samenwerking met andere partijen. Een partij aanvallen op het sluiten van compromissen is vaak goedkoop scoren, dit is meer weggelegd voor de SP zelf

Het moet "socialer en effectiever", daarom moet er bezuinigd worden op de salarissen van politieke ambtsdragers. "Het is een ongewenst dat politici velen malen meer verdienen dan de mensen die zij vertegenwoordigen". .. aldus Emile Roemer. 

Maar hoe pakte hij dit destijds aan in de praktijk, in een SP versie die wel deelneemt in een coalitie?

Emile die over de financiën ging in Boxmeer bedeelde dhr. Huiskamp (secretaris), een salaris van 90.000 euro per jaar toe met een bonus van 50.000 euro op jaarbasis!  En dit alles voor een 4 daagse werkweek! De secretaris die dhr. Huiskamp ging vervangen kreeg als afscheidscadeautje ook nog een flinke afkoopsom mee uit de geldboom van Emile. 

 Bron (Notulen raadsvergadering Boxmeer 6 november 2003 blz. 9)  

Allemaal heel erg "sociaal" dit van de SP en ook heel erg "dienstbaar" voor het volk; stelen van de belastingbetalers om 1 van zijn eigen ambtenaren een disproportionele hoge salarisstrook aan te kunnen bieden. Niet vreemd dat de oppositie deze SP soap stevig bekritiseerde destijds, deze secretaris van Emile Roemer verdiende meer dan de burgemeester of een landelijk minister.  Het blijkt dat deze goedbetaalde secretaris van Emile ook een dictatoriaal beleid uit moest gaan voeren in de gemeenteraad. Totale controle over de raadsleden en raadsvragen aan het college. Lang leve de openheid waar de SP altijd voor stond, de versie die niet deelneemt in een coalitie. 

Het strooien van gemeenschapsgeld door wethouder Roemer dreef de gemeente Boxmeer in een faillissement.  Recent stapte de SP uit het college in Boxmeer omdat zij het er niet mee eens waren dat werklozen nu met hun luie reet aan de bak moeten. Waarom zouden langdurige uitkeringstrekkers ook moeten gaan werken, zolang de SP aan de geldboom kan blijven schudden?

Het is alweer een tijd geleden dat Roemer persoonlijk de rol van bestuurder vervulde, nu zou er een nieuwe kans voor hem kunnen komen op landelijk niveau. Wilt u die SP variant  hebben die wel deelneemt in de landelijke coalitie ?  U kunt dit nog voorkomen, voordat heel Nederland straks in een ongeorganiseerde duiventil veranderd.