woensdag 6 maart 2013

#BurgerforumEU gaat hem niet worden

Het burgerinitiatief dat oproept tot een referendum om verdere overdracht van bevoegdheden aan de EU te voorkomen heeft gisteren de benodigde 40.000 handtekeningen gehaald. Nu zou theoretisch dit onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer moeten komen en zou er gehoor gegeven moeten worden aan dit verzet vanuit de bevolking.

Dit signaal is leuk maar ik kan jullie nu al vertellen dat dit 'feestje' geen doorgang gaat krijgen. Naast de 40.000 steunbetuigingen zijn er nog meer regels opgesteld om een debat doorgang te laten krijgen.


Zoals u hier kunt lezen is één van deze voorwaarden:

'Uw voorstel is nieuw: de laatste twee jaar is het onderwerp niet in de Tweede Kamer aan de orde geweest.'

Bij deze regel loopt alles al spaak voor dit burgerinitiatief. De overdracht van bevoegdheden aan de EU is in de afgelopen jaren al vaak genoeg besproken in de Tweede Kamer. Recent heeft het huidige kabinet ook een onderzoek ingesteld met betrekking tot het functioneren van de EU en de overdacht van bevoegdheden. Dit onderzoek wordt ook nog in de Tweede Kamer behandeld medio aanstaande zomer.   

En al wordt dit burgerinitiatief behandeld in de Tweede Kamer. Een Tweede Kamer meerderheid schiet  deze initiatieven toch bijna altijd weer van tafel. Daarbij mogen we soms erg blij zijn. Maar vaker is het WTF?  Zoals bijvoorbeeld het burgerinitiatief die pleitte voor  de ontbinding van de pedofielevereniging Martijn, die toch uiteindelijk door de tweede kamer weer werd tegengehouden. SP kamerlid Gesthuizen zei toen tijdens het debat: "Ik heb moeite met de discussie om een vereniging te verbieden."  Ja echt waar

Dus, maakt dit burgerinitiatief voor meer soevereiniteit van Nederland en tegen meer overdracht van bevoegdheden aan de EU een kans? Deze kans is uitermate klein. En hier komt ook nog bij dat onder andere de Eurofiel en afgezant van de meest anti democratische partij (d66) Gerard Schouw dit iniitiatief gaat beoordelen aan de hand van de eerder besproken voorwaarden. 

Het was misschien toch beter geweest als u in September 2012 gewoon de PVV meer mandaat had gegeven tijdens de afgelopen verkiezingen. Dit was het ultieme referendum! Jammer.